Zelfvertrouwen vergroten van je kind? 3 leuke en simpele oefeningen

Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kind? 3 leuke en simpele oefeningen

Wil jij het zelfvertrouwen van je kind vergroten? Héérlijk een kind vol zelfvertrouwen dat fluitend door het leven gaat, nieuwe uitdagingen durft aan te gaan en van nieuwe ervaringen leert. Dat willen we allemaal! Helaas gaat dat niet vanzelf. Iedere ouder herkent van die momenten dat je kind het gevoel heeft dat niets lukt, dat hij of zij situaties ontwijkt én bang is om fouten te maken. Misschien zie je dit gedrag zelfs dagelijks bij je kind? Gelukkig is er goed nieuws! Ieder kind kan beschikken over zelfvertrouwen! Zelfvertrouwen ontwikkelen is een vaardigheid die jij als ouder stap voor stap kan aanleren aan je kind.

“zelfvertrouwen ontwikkelen voor ieder kind mogelijk is”

In dit artikel kom je te weten hoe dat nu precies zit en kan je aan de slag met 3 leuke oefeningen om je kind zijn zelfvertrouwen te vergroten!

Zelfvertrouwen ontwikkelen van je kind, hoe werkt dat?

Om te weten hoe je je kind kunt helpen om zijn zelfvertrouwen te ontwikkelen, is het belangrijk om eerst even stil te staan bij wat zelfvertrouwen eigenlijk is? De letterlijke betekenis van zelfvertrouwen is “Het vertrouwen van een persoon in zichzelf in dat wat hij of zij kan of hoe diegene is.” Een goede dosis zelfvertrouwen heeft dus te maken het vertrouwen van je kind in jezelf en hoe je kind naar zichzelf kijkt.

Maar hoe kunnen we een kind helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen? Een kind wordt immers niet altijd met zelfvertrouwen geboren of is net onzeker geworden door de jaren heen….

Zelfvertrouwen ontwikkelen bij je kind, hoe werkt dat?
Zelfvertrouwen ontwikkelen van je kind, hoe werkt dat?

Om zelfvertrouwen te ontwikkelen is de manier waarop je kind naar dingen kijkt, wat je kind denkt en voelt bepalend. Uit zijn of haar gedachten en gevoelens vloeit gedrag voort. Dit gedrag zorgt voor een bepaald resultaat. Die ervaring heeft vervolgens weer effect op de overtuiging die je kind gaat vormen. Als je kind dan opnieuw in een situatie terecht komt, wekt dit weer gedachten en gevoelens op. (afbeelding)

Zelfvertrouwen ontwikkelen begint dus bij hoe je kind naar een situatie kijkt, wat hij of zij hierbij denkt en voelt. Je kind heeft iedere keer weer een beeld bij een situatie en verwacht dat dit ook gaat gebeuren. Je zal zien dat je kind gelijk krijgt!

“Het kind dat denkt dat hij het kan en het kind dat denkt dat hij het niet kan, hebben beide gelijk.”

Het beeld wordt opgeroepen vanuit een overtuiging die je kind heeft. Die overtuiging kan zowel positief en versterkend of net negatief en belemmerend zijn. Met andere woorden; hij of zij kan vol zelfvertrouwen of zonder enige zelfvertrouwen de uitdaging aangaan. Even een voorbeeld ter verduidelijking.

Situatie

Je zoon is al meerdere keren hard gevallen. Hij staat nu voor de uitdaging om te leren fietsen. Jij staat met het fietsje klaar met een grote glimlach op je gezicht. Mats, vandaag ga ik je leren fietsen :)… Laten we nu even kijken naar wat zich mogelijk bij je kind af kan spelen als hij die mooie nieuwe fiets ziet…

Overtuiging

Ik val vaak in mijn leven

Gedachten

Ik zal nu ook gaan vallen

Gevoel

Bang om te vallen

Gedrag

Voorzichtig, aarzelend, wijkend, uitdaging uit de weggaan

Resultaat

Je kind gaat aarzelend op de fiets zitten en volgt jou als ouder. Met een gespannen lichaam en een strak gezicht drijft je kind de trappers aan. Vanaf het moment dat hij zelf het evenwicht moet bewaren, is de val naar beneden al ingezet en wordt wat je kind verwacht (en jij misschien ook) werkelijkheid. Boem patat!

Het resultaat? Je kind ligt op de grond, bevestigt en versterkt door zijn eerdere overtuiging! Hierdoor wordt het geloof in zichzelf weer verder gevormd. Dit proces herhaalt zich ieder keer, waardoor Mats zijn zelfvertrouwen telkens afneemt.

Herken je de cyclus? Herken je dat dit proces zichzelf in stand houdt en versterkt als je er niets aan verandert? Negatieve ervaringen en gevoelens stapelen zich op en blokkeren je kind om zelfzeker in het leven te staan.

Dit proces start al vanaf jonge leeftijd en wordt met de tijd steeds meer ingeslepen richting volwassenheid. Er wordt wel eens gezegd: “Hij/zij is niet meer te veranderen, hij doet het al jaren zo”. Er is er dan sprake van een gedragspatroon dat zich van jongs af aan heeft ontwikkeld en nu veel lastiger te veranderen is. Gelukkig is je kind nog volop in ontwikkeling, moeten alle overtuigingen nog vorm krijgen en kan jij als ouder hen daarbij helpen. Maar hoe ga je dit dan doen???

Stappenplan zelfvertrouwen ontwikkelen van je kind, 3 leuke oefeningen

Zelfvertrouwen ontwikkelen kan je dus leren. Maar hoe dan? En hoe kan je als ouder je kind hierbij helpen?

De eerste stap heb je al gezet, jij als ouder bent je bewust van het proces dat schuilgaat achter de onzekerheid van je kind. Nu komt het erop aan om hiermee actief aan de slag te gaan. Door veel te oefenen met gedachtens en gevoelens, ga je het brein “herkaderen”. Je leert je kind op een andere manier naar dezelfde situatie kijken en ander gedrag te kiezen met als gevolg meer positieve ervaringen. Hoe meer je oefent, hoe vaker je kind positieve ervaringen gaat beleven. Zo wordt het steeds makkelijker voor je kind om in zichzelf te geloven en positief naar zichzelf te kijken. Het gevoel van zelfvertrouwen wordt dan vaker en vaker ervaren en onderdeel van de ontwikkeling van je kind. 

Het meer-zelfvertrouwen-stappenplan

Stappenplan naar meer zelfvertrouwen voor je kind

Je kunt deze vaardigheid aanleren bij je kind door in te spelen op zowel gevoelens, gedachten, overtuigingen als gedrag. 

Door je kind bewust te laten worden van zijn gedachten en gevoelens en hiermee om te gaan, leert je kind de vaardigheid om zijn eigen gedrag te kiezen en sturen. Door dit consequent toe te passen, zullen positieve ervaringen groeien en een natuurlijk proces worden. Hieronder een simpel stappenplan met 3 leuke oefeningen:

Stap 1. Leer je kind bewust worden van zijn gedachten en gevoelens

Stap 2: Leer je kind negatieve gedachten en gevoelens loslaten

Stap 3: Leer je kind positieve gedachten en gevoelens oproepen

Stap 1: Bewustzijn

Alles start bij bewustzijn, start bij het herkennen van gedachten en gevoelens om vervolgens gedrag positief te beïnvloeden. Ga dus actief oefenen met de volgende oefening. Hiermee leer je je kind het herkennen van belemmerende of versterkende gedachten en gevoelens.

Oefening 1: Het stoplicht

Maak samen een stoplicht door middel van twee vakken: een groene en een rode. Geef deze een duidelijk zichtbare en makkelijk bereikbare plek in huis. Spreek af dat je samen gaat letten in hoe je overdag denkt en voelt. Zijn het gedachten en gevoelens die helpen? Of net niet?

Als je een situatie herkent waarop jij of je kind een negatief gevoel of gedachte heeft, roep dan “ Stop, we gaan naar het stoplicht!”. Laat alles uit je handen vallen, ga samen naar het “stoplicht” toe en neem plaats in het rode vak. Kijk neutraal naar de situatie en oordeel niet. Het is niet fout dat jij of je kind zo denkt, toch kan het je wel belemmeren om je goed te voelen. Bespreek wat je voelt en denkt en welk gedrag daaruit voort zou vloeien. Vind je dit fijn? Willen we dit? Als het antwoord “nee” is, en je kind wilt graag iets anders kan je naar de volgende fase. 

Neem op een leuke en laagdrempelige manier afscheid van de negatieve gedachten in het rode vak. Zeg samen: “Daaag, jou heb ik niet meer nodig!”, zwaai naar het rode vak en spring vervolgens samen naar het groene vak. Dit is al een eerste oefening in het loslaten.

Ga in het groene vak samen op zoek naar positieve gevoelens, gedachten en overtuigingen die bij de situatie horen. Benoem alles wat voorbij komt hardop en herhaal deze een aantal keer. Hoe harder je het uitspreekt hoe beter. Op die manier help je je kind nog beter zijn brein en lichaam op elkaar af te stemmen. Stap vervolgens uit het vak en ga terug naar in de situatie waarmee je mee bezig was. Herhaal de positieve gedachten en observeer/complimenteer het gedrag!

Tips:

  • Geef als ouder het goede voorbeeld. Neem je kind mee als ook jij belemmerende gedachten en gevoelens ervaart. Zo leer je dat het heel normaal is, geef je het voorbeeld en het vertrouwen dat je kind het ook kan leren. Bovendien is het ook gewoon leuk om met je kind te doen!
  • Draai de oefening eens om! Ook als je positieve gedachten en gevoelens opmerkt kan je naar het stoplicht toe gaan. Op die manier leert je kind de twee te herkennen.-   Liever geen vlakken op de grond? Speel verkeerswachter en werk met rode en groene verkeersborden die je opsteekt.

Stap 2: Loslaten

Nu jij en je kind steeds beter de belemmerende gedachten en gevoelens herkennen, ga je naar de volgende stap: bewust loslaten. Op die manier komt er ruimte voor versterkende gedachten en gevoelens.

Kinderen kunnen soms best vast zitten in hun eigen negatieve spiraal. Om dat te doorbreken is beweging en een fysieke uitlaatklep een goede methode. Ga dus op zoek naar een manier waarop je kind kan ontladen, dat voor hem of haar werkt.

Oefening 2: Het bommetjes kussen!

Laat je kind eerst kussens en dekens hard op een hoop gooien. Zo ontstaat het bommetjes kussen. Laat je kind vervolgens zich helemaal uitleven: Spring, dans, rol en lach! Geef aan dat het bedoeld is om de gedachte en emotie kwijt te raken. Moedig ze aan lekker wild en rouw te doen en observeer de houding. Je zal zien dat je kind zijn spanning kwijt raakt en in een andere mindset komt. Vraag dan of je kind het kwijt is en hoe het zich voelt. Daarmee maak je het bewust dat hij/zij belemmerende gedachten en emoties los kan laten. Op het moment dat er weer ruimte is, voer dan het gesprek over welke positieve gedachten kunnen helpen en probeer opnieuw. 

Stap 3: Oproepen

Als je kind belemmerende gevoelens, gedachten en overtuigingen herkent en vervolgens kan loslaten, ga je over naar de volgende stap: Het oproepen van positieve gedachten en het aannemen van een krachtige houding.

Tips:

  • Herhaal hardop positieve gedachten en gevoelens.
  • Ga samen actief op zoek naar wat goed gaat en wat fijn is.
  • Benoem ook de kleine succesjes!

Wat extra versterkend werkt is je lichaam in een positieve houding zetten. Op die manier stem je lichaam en geest meer op elkaar af. Je kunt zelfs eerst fysiek in de juiste staat komen, nog vooraleer je gedachten en gevoelens volgen!

Oefening 3: Speel de superheld!

Ga op zoek naar een superheld die jouw kind aanspreekt, of verzin er zelf één. Benoem samen wat die superheld goed kan en vat dit samen in een korte krachtige zin. Zo maak je je eigen positieve affirmatie.  Laat je kind voelen wat het is om zijn of haar superheld te zijn. Laat je kind de superheld nadoen kopieer de manier van staan, bewegen, praten, doen en speel als superhelden. Herhaal de krachtige zin en onthoud: Hoe luider hoe beter! Door deze oefening worden lichaam en geest op elkaar afgestemd en leert je kind de positieve gedachten en het krachtige gevoel ervaren. Stap met je kind terug in de situatie, herhaal de krachtige zin en neem krachtige houding aan. Observeer en kijk of je kind nu wel onderneemt en probeert. Complimenteer je kind voor zijn moedige gedrag. 

Herinner je kind op moeilijke momenten aan zijn of haar superheld, dat helpt om opnieuw positieve gedachten aan te nemen!

Tot slot

Je bent je nu bewust hoe het beestje “zelfvertrouwen” werkt. Besef dat het ook voor jou oefening vraagt. Hoe meer je dit samen met je kind oefent en probeert, hoe beter jullie er samen in worden. Je zal je kind stap voor stap zien groeien. We wensen je enorm veel plezier in het proces van vallen en opstaan!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ook leuk om te lezen

Schrijf je in voor inspiratie, tips en leuke oefeningen voor de ontwikkeling van je kind

Met de inschrijving ga je akkoord met ons privacybeleid

Klik om ons te volgen

Interessant
Zelfvertrouwen ontwikkelen met het Groeispel
Interessante Boeken
De waardering van www.littlewelp.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 23 reviews.
Deze website gebruikt cookies om jou ervaring te verbeteren