Waarom zelfvertrouwen belangrijk is voor je kind

De positieve mindset van je kind, belangrijk en een uitdaging!

Een positieve mindset, hoe je kind in het leven staat en hoe hij naar dingen kijkt, helpt je kind te ontwikkelen en dragen bij aan het welzijn van je kind. Het draagt op lange termijn bij aan het zelfvertrouwen van je kind! Echter is het zo dat niet ieder kind beschikt over een positieve mindset. In de huidige maatschappij worstelen kinderen met faalangst en een negatief zelfbeeld, die beiden negatieve invloed hebben op hoe kinderen zich voelen en ontwikkelen. Het ontwikkelen van vaardigheden, waarmee kinderen hun weg kunnen vinden, zijn meer dan eens nodig. In dit artikel hebben we het over de invloeden van de maatschappij en de uitdagingen die het met zich meebrengt voor het ontwikkelen van een positieve mindset. We staan stil bij het belang van een positieve mindset voor je kind en geven je gelijk 3 tips mee om een goede basis te leggen voor positieve mindset bij je kind. 

Waarom een positieve mindset zo belangrijk is voor je kind

Je kind is onderdeel van een maatschappij waarin hij of zij veel moet. Het wordt al op vroege leeftijd met andere kinderen wordt vergeleken. Denk maar aan de groeicurves waar je kind al vanaf de geboorte vergeleken worden met het gemiddelde. Daarna krijgen ze op school te maken met een leertraject waar prestaties met elkaar vergeleken worden middels cijfers en rapporten. Als dat al niet genoeg is, krijgen kinderen op de lokale sportvereniging met competitie te maken en worden ze geselecteerd en ingedeeld. Dit alles brengt vanaf jonge leeftijd prestatiedruk met zich mee en heeft zijn invloed op de sociale en emotionele ontwikkeling van je kind. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kinderen het gevoel hebben dat ze het tempo moeilijk bij kunnen benen en regelmatig te maken krijgen met teleurstellingen. Dit brengt de nodige stress met zich mee. Daarom is faalangst is een algemeen bekend begrip en gaat het vaak samen met een negatief zelfbeeld. Je raadt het al, hierdoor zit een kind niet lekker in zijn vel en neemt de vrolijkheid en welbevinden af.

Stress op zichzelf is niks mis mee. Sterker nog het is een natuurlijke reactie die ons helpt te overleven. Het geeft een boost in lichamelijke functies die ons heeft doen overleven en ontwikkelen. Het helpt te concentreren en te presteren, echter teveel stress en langdurige stress kunnen nadelig werken. Het kost simpelweg teveel energie.

We moeten, moeten, moeten steeds meer en het moet beter en sneller. Dit komt je bekend voor toch? Jij en ik hebben daar ook dagelijks mee te maken. Deze gestelde eisen wegen voor veel mensen zwaar, waardoor burn-out en depressies steeds normaler worden in onze huidige maatschappij. Ook je kind krijgt met deze problematiek te maken, nog sneller dan je denkt. Te veel aan stress belemmert je kind zijn ontwikkeling en verhoogt een negatief zelfbeeld.

Gelukkig hoef je niet machteloos aan de zijlijn te staan als ouder. Want de sleutel om je kind te helpen, zit hem in het aanleren van een positieve mindset. Een positieve mindset draagt bij aan het vermogen om met stress om te gaan en minder snel stress te ervaren. Het helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden om initiatief te nemen, problemen op te lossen en om te gaan met teleurstellingen. Op lange termijn draagt dit bij aan weerbaarheid en het zelfvertrouwen dat je kind heeft.

Geef je kind geen paraplu, maar leer het dansen in de regen

Waarom is zelfvertrouwen voor je kind zo belangrijk? 3 tips voor een positieve mindset voor je kind

Hoewel dit overweldigend kan zijn als je dit leest, is het tegelijk ook de realiteit. We zijn onderdeel van een prestatiecultuur die hoort bij een maatschappij die zich steeds sneller lijkt te ontwikkelen, die dagelijkse hectiek met zich meebrengt en je kind steeds in uitdagendere situaties brengt. Je kind staat midden in de maatschappij, en hoewel je dat soms zou willen, kan je hem of haar niet uit de maatschappij halen. Wat je als ouder wel kan doen is de hectiek van de maatschappij uit je kind halen. Dit doe je door je kind de vaardigheden aan te leren waardoor hij of zij op een manier leert reageren op situaties, waardoor het ervaren van prestatiedruk afneemt.

“Je kan je kind niet uit de maatschappij halen, maar je kan wel de hectiek van de maatschappij uit je kind halen”

Een nuance

Het is niet zo dat presteren en dingen moeten automatisch een slechte invloed hebben op je kind. Integendeel, kinderen die opgroeien tot volwassen mensen met het vermogen om te presteren, dingen te veranderen, uitdagingen aan te gaan, kunnen net bijdragen aan het welzijn van zichzelf én anderen. De prestatiecultuur is nu eenmaal onderdeel van de maatschappij waarin je kind opgroeit, dit kan je niet wegnemen. Je helpt je kind niet door het veilig in een gouden kooitje te zetten zodat je het ver weg kan houden van al het kwaad, teleurstellingen en prestatiedruk. Kinderen mogen en moeten fouten maken, dit hebben ze nodig om te kunnen leren. Wat ze daarnaast ook nodig hebben is een veilige omgeving waarin ze fouten kunnen maken. Beschermen en veiligheid bieden zijn wel verschillend in dat opzicht. Met veiligheid bieden wordt bedoeld dat je je kind het gevoel geeft dat ze op je kunnen terugvallen en altijd bij je terecht kunnen. (Over)beschermen kan echter betekenen dat je je kinderen dingen uit handen neemt en obstakels voor hen wegneemt nog voor ze ermee geconfronteerd worden. Hiermee neem je tegelijkertijd de kans uit handen om belangrijke vaardigheden te leren. Maar hoe ga je hier als liefhebbende ouder dan wel mee om?

3 tips op weg naar een positieve mindset

Oké, we zijn nu zover dat we begrijpen waarom het juist zo belangrijk is om je kind vaardigheden aan te leren om met de huidige hectische maatschappij om te gaan. Laten we dan kijken hoe… Hieronder lees je drie tips die helpen een basis te leggen voor een positieve mindset bij je kind; stel het goede voorbeeld, ontwikkel zelfkennis en leer reflecteren.

Waarom een positieve mindset zo belangrijk is voor je kind, 3 tips voor een positieve mindset voor je kind

Tip 1: Stel het goede voorbeeld

Practice what you preach. Kinderen leren al vanaf jonge leeftijd door naar voorbeelden te kijken. Wie is één van die voorbeelden? Je raadt het al, jij als ouder bent een voorbeeld. Je kind leert van jou en leert positief te denken wanneer jij positief denkt. Het zet onbewust door wanneer het jou door heeft zien zetten en is optimistisch als jij hem of haar leert optimistisch te zijn.

Tip 2: Ontwikkel zelfkennis

Kinderen die leren waar ze goed in zijn, kunnen zichzelf makkelijker motiveren en ontwikkelen vaker meer zelfvertrouwen. Dit komt doordat er vaker zogezegd positieve feedback plaatsvind. Ga maar na. Als je kind iets onderneemt waar hij goed in is, vindt hij het leuk om te doen. Hij verwacht dat hij het kan en dit komt tot uiting in zijn gedrag én het uiteindelijk resultaat. Met een enorme boost voor zijn of haar zelfvertrouwen tot gevolg! Om je kind te leren waar hij of zijn goed in is kan je de volgende vragen gebruiken.

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat voel ik?

Dit zijn niet altijd makkelijke vragen om te beantwoorden, maar het gaat erom dat je kind leert op deze manier te denken, de antwoorden komen vanzelf. Deze manier van denken draagt op zichzelf bij aan het ontwikkelen van bewustzijn, de eerste stap van gedragsverandering of beter gezegd gedragsontwikkeling. Help daarom je kind door regelmatig dit gesprek met hem of haar te voeren.

Tip 3: Leer reflecteren

Door reflectie toe te passen krijgt je kind meer inzicht in patronen van zijn of haar gedrag en leert het zijn of haar versterkende of belemmerende overtuigingen kennen. Stel vragen met het naar bed gaan:

Stel vragen met het naar bed gaan:

  • Wat ging goed? (situatie)
  • Wat kan beter? (situatie)
  • Wat heb ik goed gedaan? Wat doe ik volgende keer weer? (persoonlijk)
  • Wat kan ik volgende keer beter doen? (persoonlijk)

Door stil te staan bij wat goed gaat en wat beter kan, leer je je kind gericht naar kijken naar zichzelf en oplossingen. Zo leert je kind het vermogen om zelf situaties te beïnvloeden, wat bijdraagt aan zijn of haar zelfvertrouwen.

Kortom,

Zelfvertrouwen draagt bij aan het welzijn voor je kind. Tegelijk is zelfvertrouwen ontwikkelen een uitdaging binnen een hectische maatschappij die allerlei uitdagingen aan je kind stelt. Faalangst en een negatief zelfbeeld liggen op de loer. De realiteit is toch dat je je kind hierin moet leren redden, en daar kan jij als ouder bij helpen. Het ontwikkelen van vaardigheden zoals een positieve mindset, zorgt ervoor dat je kind op een opbouwende en veerkrachtige manier leert kijken en reageren naar situaties. De basis voor een positieve mindset leg je door zelf het voorbeeld te stellen en in te zetten op zelfkennis en leren reflecteren. Hierdoor wordt je kind steeds vaardiger in het positief denken, leert het zijn eigen gedrag te herkennen en kan het situaties te beïnvloeden door (anders) te reageren. Op de lange termijn draagt dit bij aan een verhoogd zelfvertrouwen. Heel veel succes!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Wij werden voor dit artikel geïnspireerd door het boek ‘Ik ben goud waard’ van opvoedingsexpert Steven Gielis. Het boek is een absolute aanrader als je je meer wilt verdiepen in een positieve mindset én op zoek bent naar concrete tips.

Het ontwikkelen van een positieve mindset bij je kind

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ook leuk om te lezen

Schrijf je in voor inspiratie, tips en leuke oefeningen voor de ontwikkeling van je kind

Met de inschrijving ga je akkoord met ons privacybeleid

Klik om ons te volgen

Interessant
Zelfvertrouwen ontwikkelen met het Groeispel
Interessante Boeken
De waardering van www.littlewelp.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 23 reviews.
Deze website gebruikt cookies om jou ervaring te verbeteren