Ontdek en versterk het talent van je kind in 5 stappen

Ontdek en versterk het talent van je kind met deze 5 oefeningen

Bij talent wordt er vaak gedacht aan een topsporter die in staat is exceptionele prestaties te leveren. Dit is slechts een voorbeeld van één van vele talenten, buiten topsport zijn er nog veel meer talenten te ontdekken. Sterker nog, ieder van ons bezit verschillende unieke talenten. Met  ‘talent hebben’ is er sprake van een natuurlijke aanleg. Het verschil met vaardigheden is dat vaardigheden geleerd worden door ervaringen, talent is gewoon vanaf je geboorte aanwezig. Het talent ontdekken doet je als ouder door goed naar je kind te kijken

Talent heeft ieder kind, maar het is niet altijd zichtbaar als je niet weet waar je op moet letten. Zo kan er achter de fantasie van je dochter een toekomstig schrijfster of actrice schuil gaan. En wie weet zorgt de koppigheid van je kind ervoor dat hij een doorzettende projectcoördinator wordt. Talent herken je door te kijken wat je kind eigen is en hem of haar eigenlijk moeiteloos afgaat.  

“Talent gaat over elke activiteit in je leven die moeiteloos gaat en die je voldoening oplevert. Activiteiten die maken dat de tijd vliegt, dat je batterijen opladen én die maken dat je 100% authentiek jezelf kan zijn.”  Luk Dewulf – Pedagoog en talentcoach

De uitdaging is om die talenten bij je kind te gaan herkennen en verborgen talenten te ontdekken. De talenten van je kind zitten verborgen achter de activiteiten die hij of zij moeiteloos doet en vanzelfsprekend zijn voor je kind. Ze geven je kind een boost! Je kind is continu geïnteresseerd en lijkt even helemaal in zijn eigen wereld. Het kan hierdoor zichzelf zijn.  

Ontdek en versterk het talent van je kind

Waarom zou je met talenten aan de slag gaan? 

Kinderen die zicht hebben op hun talenten, zullen daar automatisch meer gebruik van maken. Het motiveert talenten in te zetten omdat het helpt een goed resultaat te halen. Daarom werkt het kennen van je talent versterkend en heeft dit een immense impact op hoe je kind naar dingen kijkt en zaken beleeft. Het inzetten van talenten draagt bij aan een positieve mindset en helpt daardoor je kind op een leuke en gemakkelijker manier gedrag te veranderen en doelen te bereiken. 

“Focus on the good, and the good gets better”  

Met de focus te leggen op waar je kind goed in is, leer je hem/haar uit te gaan van sterktes en mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dit legt de basis voor een groeimindset. Het is een proces dat zichzelf versterkt: je kind voelt zich gesterkt, gaat sneller uitdagingen aan en bouwt daardoor meer zelfvertrouwen op. Ook hier geldt jong geleerd is oud gedaan. Je kan niet vroeg genoeg beginnen. Want hoe meer succesvolle ervaringen, hoe meer je kind zijn zelfvertrouwen gesterkt wordt. Je kind is hier vanaf zijn geboorte al mee bezig.  

Goed, we weten dus nu waarom het belangrijk is om je kind zijn talenten te laten inzetten… Maar hoe doe je dat dan? Hoe kom je achter het talent van je kind? Hoe zie je waar je kind talentvol in is? En hoe leer je je kind zijn/haar eigen sterke kanten kennen en gebruiken? 

Ontdek je het talent van je kind

En nu aan de slag! Hieronder vind je 3 oefeningen die je met je kind kan doen om zijn of haar talent te ontdekken  

Oefening 1: Observeer en ontdek vanuit interesses 

Al op jonge leeftijd zie je een verschil in interesses bij kinderen, dat maakt ieder kind uniek. Interesses zijn vaak talentvoorspellers omdat ze gericht zijn op activiteiten die je kind leuk vindt en die ze moeiteloos afgaan. Je komt achter de interesses van je kind door hem of haar gewoon te observeren:  

  • Naar welke activiteiten kijkt je kind altijd uit? 
  • Wanneer verdwijnt je kind helemaal in zijn eigen wereldje? 
  • Wat lijkt voor je kind eigenlijk een evidentie, maar is het eigenlijk niet? 
  • Op welk moment laad je kind zijn batterijen op? Waar krijgt het energie van?

Oefening 2: Collage maken 

Geef je kind een groot vel papier, lijm en een stapel tijdschriften. Vraag hem of haar alles uit te knippen wat hij of zij leuk en interessant vindt, en plakken maar! De collage kan gemaakt worden binnen een dag of je kan er wat langer de tijd voor nemen en je kind de kans geven gedurende de week nog meer inspiratie op te plakken. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je lijntjes laten trekken tussen afbeeldingen die bij elkaar horen of die bij elkaar horen omcirkelen in dezelfde kleur. Zodra dit meesterwerk af is, kan je het gesprek aangaan. Bespreek de collage aan de hand van de volgende ‘open’ vragen: 

  • ik zie dat je veel… hebt opgeplakt, hoe komt het dat je deze hebt gekozen? 
  • Kan je me meer vertellen over? 
  • Wat vind je zo leuk aan…? 
  • etc… 

Laat je kind praten en ga op zoek naar het verband tussen de afbeeldingen en maak juist daar de verdieping. Het leuke aan deze creatieve opdracht is dat je kind heel spontaan zijn interesses kwijt kan. Omdat het een hele laagdrempelige opdracht is, kan je deze al vanaf jonge leeftijd toepassen. Het is immers nog niet nodig om te kunnen schrijven en lezen. Je kind kan op deze manier heel spontaan zonder na te denken gedachten en gevoelens op papier kwijt die je kunt koppelen aan talenten. 

Oefening 3: Talenten volgens Luk De Wulf  

Luk De Wulf stelde een lijst samen met 39 verschillende talenten, waarvan iedereen een 10 tot 15  tal bezit. Hij maakte talentenkaartjes met voor elk talent een leuke illustratie en uitleg. Kinderen die zelf kunnen lezen, vinden makkelijk hun weg. Bij jongere kinderen kan je samen op zoek gaan en uitleggen wat elk talent betekent.  

De Talententuin in Essen (BE) heeft op basis van de 39 talentenkaartjes van Luk De wulf, een leuk gratis e-book ter beschikking. Hier vind je ook een vragenlijst die je kan gebruiken om de talenten van je kind in kaart te brengen.Via deze link kan je het gratis e-book aanvragen http://bit.ly/3ahCqKL . 

Versterk het talent van je kind

Nu jullie steeds meer zicht hebben op de talenten van je kind, komt het erop aan om de talenten een naam te geven en herkenbaar te maken in het dagelijkse leven. Zo wordt je kind zich steeds meer bewust van zijn talent en kan het daarom meer gaan gebruiken.  Misschien heb je al heel wat aan de benamingen ‘Aansteker’; ‘Bezige Bij of ‘Meetrekker’ die Luk De Wulf benoemt. Zoek een woord of beeld dat echt past bij het talent van je kind! 

Oefening 4: Talententekening 

Pak een groot vel papier. Laat het zijn naam schrijven in het midden van het papier (of doe dit voor je kind als het nog niet kan schrijven) en versier de letters, maak er een mooi kunstwerk van! Daarna kan je alle talenten die jullie samen hebben ontdekt een plekje geven op de tekening. Je kan dit doen door de talenten op te schrijven maar ook beelden werken voor kinderen heel goed. Een leuk idee is om een foto te maken van je kind dat zijn talent symboliseert. Je kunt ook werken met prentjes uit tijdschriften of de talentafbeeldingen van Luk De Wulf gebruiken. 

Talent ontdekken bij je kind

Oefening 5: Talentenoefening  

Benoem het talent van je kind en laat je kind ook nadenken over een talent van jou! Draai vervolgens de rollen om en laat je kind een talent van zichzelf te geven en doet hetzelfde bij jezelf. Laat je kind vervolgens een voorbeeld geven van een situatie dat past bij het talent. Laat hem of haar vertellen waarom het talent zo fijn is, wat hij of zij heeft gedaan en waarom dat belangrijk is.  

Op deze manier leert je kind op een speelse manier nadenken over waarin hij of zij maar ook anderen goed in zijn. Het creëert het bewustzijn over iemands talenten en wat hij of zij daarmee kan bereiken. Ook leert het gewoon een beetje op te scheppen. Dit is niet onbelangrijk, hoe vaak zeggen we nu echt over onszelf waar we goed in zijn. Je mag best een beetje pronken en trots zijn, dit draag tenslotte bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. 

Tot slot 

Door te focussen op de talenten van je kind, leer je het uit te gaan van sterktes en mogelijkheden in plaats van beperkingen. Talenten zorgen ervoor dat je kind iets graag doet en het met enthousiasme beleefd. Dit legt de basis voor een groeimindset. Bovendien zal je kind het nog een keer willen doen, en nog eens! Bij elke positieve ervaring wordt ook de kans op succes groter. Het enthousiasme en de succeservaringen zullen bijdragen aan de motivatie die je kind ervaart om te blijven doorzetten. Zeker voor kinderen met weinig zelfvertrouwen geeft herhaaldelijk succes een noodzakelijke boost aan het zelfvertrouwen van je kind!  

Geïnspireerd? Wil je meer weten over talenten ontdekken én wilt je handige tools om direct met je kind aan de slag te gaan? Hieronder vind je de producten waarna we hebben verwezen in dit artikel van Luc Dewulf, pedagoog en talentcoach. Hij heeft onder meer de talentkaarten en de toolbox ‘ik kies voor mijn talent’ ontwikkeld. Een echte aanrader voor ouders die op zoek willen naar het talent van hun kind!

Ontdek en versterk het talent van je kind
Talentenkaartjes
Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ook leuk om te lezen

Schrijf je in voor inspiratie, tips en leuke oefeningen voor de ontwikkeling van je kind

Met de inschrijving ga je akkoord met ons privacybeleid

Klik om ons te volgen

Interessant
Zelfvertrouwen ontwikkelen met het Groeispel
Interessante Boeken
De waardering van www.littlewelp.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 23 reviews.
Deze website gebruikt cookies om jou ervaring te verbeteren