Leer je kind in vijf stappen om te gaan met zijn emoties

Leer je kind in 5 stappen om te gaan met zijn emoties

We kennen het allemaal wel en worstelen er van tijd tot tijd ook mee, het uiten van wat we voelen. Toch is dit heel belangrijk. Gevoelens die onder het wateroppervlak blijven sluimeren, kunnen op korte maar zeker ook op lange termijn van invloed blijven op ons gedrag. Een kind dat echter op een veilige manier met zijn emoties leert omgaan, legt een basis voor een stabiele ontwikkeling en persoonlijke groei.  Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!

Waarom is het moeilijk?

“Kinderen moeten nog leren omgaan met emoties en hebben jou als ouder daarbij nodig.” 

Net zoals een kind moet leren lopen, praten, eten etc. moet je kind zijn emoties leren herkennen en er vervolgens mee leren omgaan. Je kind heeft jou als ouder daarbij nodig. Bij het leren lopen staan we enthousiast aan te moedigen, geven we ondersteuning waar nodig en helpen we ons kind weer opstaan om nog eens te proberen. Zo enthousiast begint iedere ouder, maar vertalen we dit ook door naar het leren omgaan met emoties? “Doe eens rustig” of “houd eens op met huilen” zijn uitspraken die geen enkele ouder vreemd zijn, maar eigenlijk staan we niet altijd stil wat je werkelijk zegt tegen je kind. Dit soort uitspraken zorgen ervoor dat je het uiten van emoties bij je kind af kapt. We stimuleren ze om emoties op te kroppen in plaats van te uiten.

Omgaan en uiten van emoties is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, het heeft een directe impact op hoe je kind zich voelt. Een kind dat naar zijn gevoel niet veilig zijn emoties kan uiten, sluit zich uit verwarring en onzekerheid af. Emoties die worden genegeerd zullen ertoe leiden dat je kind zich niet begrepen voelt, hierdoor zal het zich nog verder af gaan sluiten. Dit is nefast voor de wil en zin om nieuwe dingen te proberen. Het staat persoonlijke groei en ontwikkeling op die manier in de weg. 

“Een kind dat niet veilig zijn emoties kan uiten, zal uit verwarring en onzekerheid zich af gaan sluiten.” 

Wat met emoties die onderdrukt worden? 

Emoties zoals pijn, verdriet, teleurstelling, agressie, blijdschap en vreugde moeten hun weg naar buiten kunnen vinden. Het moet uit je kind zijn lichaam. Emoties hebben een boodschap en ze vertellen hoe het met je kind gaat. Het is een uiting van een behoefte die wanneer hij begrepen wordt, leidt tot begrip, kalmte en berusting van je kind. Emoties die (langere) tijd worden onderdrukt kunnen hun sporen nalaten die later in het gedrag van je kind tot uiting gaan komen. Vergelijk het met een bal die je onder het wateroppervlak probeert te duwen en te houden. Hoe harder je duwt, hoe groter de impact is als de bal onder je vandaan schiet terug naar het oppervlak. Vergelijk het met een emotionele uitbarsting! Hoe langer je de bal onder water houdt, hoe meer deze gaat vervormen. De lucht in de bal loopt met de tijd leeg maar vult zich tegelijk met water. Het wordt zwaar en blijft onder het oppervlak, maar dat betekent niet dat het weggaat. Het zakt als een vervormde brok naar beneden, naar de diepte van het onderbewustzijn, veel zwaarder dan het oorspronkelijk was. Emoties die langere tijd onderdrukt worden kunnen als een zware last worden meegedragen zonder dat je daar van bewust bent en kosten veel energie.

Het moeilijk kunnen omgaan met emoties heeft een impact op zelfvertrouwen 

Het leren omgaan met emoties is van belang om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Emoties en gevoelens bepalen voor een groot deel ons gedrag: de manier waarop we iets aanpakken en naar zaken kijken. Als je kind niet goed weet hoe het met zijn emoties en gevoelens om kan gaan of zich daarin niet gehoord voelt, heeft dat een impact in hoe je kind iets aanpakt en naar zaken kijken. Het is wellicht voorzichtiger, banger om fouten te maken, open en eerlijk te zijn. Allemaal effecten die een impact hebben op het zelfvertrouwen van je kind. Zonder een positieve en veerkrachte houding, gaat je kind het moeilijker hebben om positieve ervaringen op te bouwen. In onze blog over zelfvertrouwen (link) lees je welke impact een positieve mindset heeft op het gedrag van je kind en het uiteindelijke resultaat. Het is als het ware een cirkeltje. Want om zelfvertrouwen op te bouwen, zijn succesverhalen net enorm belangrijk. Daarom is het belangrijk om je kind te helpen om op een juiste manier om te gaan met emoties, zo kan het meer positieve ervaringen opbouwen! 

Leer je kind in 5 stappen omgaan met emoties 

Maar hoe doe je dat dan? Hieronder een stappenplan:

Stappenplan: Hoe leer je je kind omgaan met zijn emoties
 • Stap 1 – Herkennen: wat is het dat ik voel? 
 • Stap 2 – Benoemen: hoe heet dat wat ik voel 
 • Stap 3 – Accepteren: het is oké wat ik voel 
 • Stap 4 – Uiten: Wat doe ik als ik me zo voel 
 • Stap 5 – Loslaten: ik laat los wat ik niet nodig heb

Stap 1: Herkennen 

Leer je kind het onderscheid tussen goede en minder goede emoties. Of zoals pedagoog Steven Gielis het zegt: “Er zijn emoties waar je energie van krijgt of die je uitputten”. Zogezegd warme of koude emoties. Dit zijn hulpmiddeltjes om je kind te leren zijn signalen te herkennen. Signalen die je kan leren in het lichaam en signalen die je kunt opmerken in je gedrag. Vraag bijvoorbeeld naar wat je kind voelde en wat je kind toen deed? Dit kan al tot uiting komen in kleine gedragingen zoals

 • Ik wil met mijn voeten stampen
 • Ik heb buikpijn
 • Ik zit “vast”
 • Ik voel me bibberig

Stap 2: Benoemen 

Het benoemen van emoties is soms lastig, welke woorden geef je aan het gevoel dat je bekruipt? Voor ons volwassenen is dit al moeilijk, laat staan voor je kind die zijn emoties nog moet leren én zijn woordenschat uit moet breiden! Vandaar dat zoveel kinderen hun emoties uiten met hun gezichtsuitdrukking en lichaamstaal. 

Probeer na een moeilijk moment in gesprek te gaan met je kind. Wat denk je dat je voelde? Wat je kind ook benoemd is oké. Neem dit als waarheid aan. Zo voelt je kind zich begrepen en leert het zich uiten. Het gaat dus eerst om het proces en niet of je kind al de juiste emotie kan koppelen aan wat het voelt. 

Gebruik leuke kinderboeken om je kind bewust te maken van welke emoties bestaan. Als hij emoties kent, kan hij ook bij zichzelf emoties leren herkennen. Deze zijn alvast een aanrader:

 • De kleur van emoties“; een leuk POP UP boek voor kinderen van 3 tot 6 jaar
 • Een boek vol gevoelens, en één goudvis“. Een boek inclusief met handige tips en opdrachten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar
 • Help ik voel zoveel!” is een boek voor kinderen tussen 7 en 11 jaar. Is je kind (hoog)gevoelig of snel overprikkeld? Dan is dit zeker een aanrader! Het bevat niet alleen verhaaltjes maar ook opdrachten en tips om met al die gevoelens aan de slag te gaan!

Stap 3: Accepteren 

Accepteer eerst zelf dat je kind emoties heeft en dat deze op de meest vervelende momenten tot uiting kunnen komen. Inderdaad dus ook in de rij bij de supermarkt bijvoorbeeld. Zo leer jij je kind dat emoties er mogen zijn. Sta er neutraal in en leer je kind dat hij of zij ook accepteert dat hij of zij zich zo voelt. Zo wordt de lading eraf gehaald en wordt het makkelijker om met die emoties om te gaan. Zinnen als ‘Het is oké dat je boos bent.’ bijvoorbeeld helpen je kind te beseffen dat het veilig is om zijn emoties te laten zien.  

Stap 4: Uiten

Praten met je kind op het moment dat het nog helemaal in zijn emoties zit, haalt niet veel uit. Een stuk in het brein neemt het over en schakelt ratio uit, het is voor je kind daarom erg moeilijk om rationeel na te denken. Leer je kind zijn gevoelens uiten door achteraf terug te kijken naar de situatie. Waarom werd je kind ? Wat voelde hij? Welke emotie voelde je kind? Wat deed hij toen? Hoe ging hij ermee om? 

Een leuke boekentip is Slaapklets voor kinderen vanaf 6 jaar.

Stap 5: Loslaten

Emoties kunnen best bepalend zijn. Om ervoor te zorgen dat emoties geen negatieve stress veroorzaken in je lichaam en geest, is de laatste stap loslaten. Zoek de juiste uitlaatklep! De vaak ook fysieke spanning moet op één of andere manier uit het lichaam. Zoek even naar wat helpt bij jouw kind. Bij sommige is dat dansen, bij de ander helpt het om op een boksbal te slaan. Hier werkt bijvoorbeeld een bommetjes kussen heel goed! We hadden het er al over in onze blog ‘Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kind’.  

Kortom 

Je kind leren omgaan met gevoelens is belangrijk. Op een juiste manier omgaan met en uiten van emoties is belangrijk om op een positieve manier in het leven te staan, nieuwe dingen te proberen en uitdagingen aangaan. Je kind heeft jou als ouder nodig om dit te leren. Geef zelf het goede voorbeeld en leer je kind zijn emoties herkennen, benoemen, accepteren en uiten. Een kind dat op een veilige manier met zijn emoties leert omgaan, gaat als een blij en zelfverzekerd kind door het leven. 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ook leuk om te lezen

Schrijf je in voor inspiratie, tips en leuke oefeningen voor de ontwikkeling van je kind

Met de inschrijving ga je akkoord met ons privacybeleid

Klik om ons te volgen

Interessant
Zelfvertrouwen ontwikkelen met het Groeispel
Interessante Boeken
De waardering van www.littlewelp.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 23 reviews.
Deze website gebruikt cookies om jou ervaring te verbeteren