5 redenen waarom jij je kind wilt leren doelen stellen

Veel mensen hebben nooit geleerd doelen stellen, ook al weten ze ergens dat ze het wel moeten doen. In plaats daarvan wachten ze tot er iets verandert en kunnen daarom moeilijk richting geven aan hun leven. Mensen die afwachten, hebben het gevoel weinig invloed te hebben op bijvoorbeeld hun relaties, carrière, gezondheid of financiën. Dit onbehagelijk gevoel heeft een grote impact op de mate waarin je je gelukkig voelt.

Doelen stellen is een vaardigheid. En jong geleerd is oud gedaan, ook jouw kind kan zich daarin ontwikkelen. Door doelen te stellen, krijgen kinderen het gevoel dat ze zelf hun leven vorm kunnen geven. Het helpt ze om controle over zichzelf te krijgen. Dit betekent dat ze leren om op een positieve manier om te gaan met hun emoties en gedrag.

Ze leren zelfstandiger in het leven te staan en leren gericht hun emoties en gedrag te sturen naar wat de situatie vraagt. En dit alles heeft een positieve impact op hun ontwikkeling! Kinderen die leren doelen stellen, kunnen zelfstandig meer succeservaringen creëren waardoor ze met meer zelfvertrouwen opgroeien en standvastiger in het leven komen te staan.

In deze blog gaan we dieper in op de vijf redenen op de positieve impact van je kind te leren doelen te stellen.

  1. Het heeft een positieve impact op aandacht en vermogen tot concentratie.
  2. Het verhoogt de intrinsieke motivatie
  3. Het stimuleert het probleemoplossend vermogen
  4. Het helpt je kind procesgericht te denken
  5. Het legt de basis voor veerkracht een doorzettingsvermogen
Waarom doelen stellen met je kind

1. Doelen stellen ontwikkelt aandacht en concentratie bij kinderen

Om het effect op aandacht en concentratie van kinderen te verklaren, moeten we eerst begrijpen hoe het brein werkt en welke functie het heeft. Ons menselijk brein is een gift waarmee we worden geboren. Het kan ons helpen nagenoeg alles te bereiken. Om het brein volledig te benutten moeten we het goed gebruiken en voor ons laten werken.

Wij kunnen ons brein een opdracht geven. Ken je het spelletje; ik zie ik zie wat jij niet ziet? Laten we het als voorbeeld gebruiken….

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is…. rood! Ga nu op zoek in je kamer naar de kleur rood, de kleur rood, rood rood. Met welke antwoorden kom je? De trui die je aan hebt, de veters van de schoenen van je kind, misschien de kleur rood in een foto op de vensterbank. Als ik je vraag; heb je in de tussentijd iets groens gezien? Sta je waarschijnlijk met je mond vol tanden…..

Dat is de kracht van het brein in actie. Doordat jij jezelf het doel stelt een voorwerp met de kleur rood te vinden, worden alle andere voorwerpen met andere kleuren weg gefilterd. Je vestigt je aandacht op je doel en concentreert je om je doel te bereiken.

Het brein richt zich dus op doelen. Zodra je een doel stelt bekijkt het eerst hoe belangrijk het voor je is en hoeveel moeite het kost om het doel te bereiken. Samen bepaalt dit de (intrinsieke) motivatie.

2. Doelen stellen verhoogt intrinsieke motivatie

Het brein is in de basis ontwikkeld om pijn te ontwijken en plezier te ervaren. Je kind kan daarom heel makkelijk benoemen wat het wel en niet wilt, wel of niet lekker vindt of waar het wel of geen zin in heeft. Dit maakt het voor jou als ouder wel eens moeilijk om je kind te motiveren. Zeker bij kinderen met een sterke wil!

Je kind doelen te laten stellen helpt om zichzelf te motiveren. Zodra je kind een doel stelt, gaat het brein na hoe belangrijk het doel is. Hoe belangrijker het doel, hoe meer motivatie je kind ervaart om het ook echt te bereiken. Zodra je kind niet gemotiveerd is, is het doel dus niet belangrijk genoeg. Het doel wordt automatisch belangrijker als de emotie gekoppeld aan het doel intenser is, je kind vindt het nog leuker en doet dus meer zijn best.

3. Doelen stellen stimuleert probleemoplossend denken

Zodra je kind écht gemotiveerd is, zo gemotiveerd dat hij of zij het doel moét bereiken, zullen problemen gaandeweg het proces eerder worden opgelost. Dit werkt op twee manieren.

Als eerste kan je tijdens het doelen stellen met je kind in gesprek om alles wat mis kan gaan en voor blokkades kan zorgen in kaart brengen. Voor alle valkuilen die jullie van tevoren bespreken, kan al een oplossing worden gezocht. Dit zorgt ervoor dat wanneer het probleem zich voordoet, je kind al een passend antwoord heeft.

Verder zullen onverwachte problemen je kind minder snel van zijn stuk brengen. Als het doel belangrijk genoeg is en je kind écht gemotiveerd is, gaat hij of zij op zoek gaan naar een oplossing door een andere aanpak te proberen. Dit leert je kind zich flexibel op te stellen en aan te passen aan de situatie. Het zorgt ervoor dat je kind veerkrachtig en wendbaar wordt als het een tegenslag krijgt.

4. Doelen stellen helpt procesgericht te denken

Als je ergens wilt komen in het leven heb je een plan nodig om dingen naar je hand te kunnen zetten. Grotere doelen kunnen uitdagend of complex lijken, ze kunnen zelfs demotiverend werken. Een procesgerichte aanpak deelt grote doelen op in kleinere subdoelen, waarop het brein zich kan beter kan focussen.

Het opsplitsen in kleinere doelen maakt het proces overzichtelijker, bovendien creëren kleine tussentijdse stapjes succeservaringen die extra motiverend werken. Deel daarom doelen op in kleine stappen om je kind te motiveren zijn doelen te bereiken.

5. Doelen stellen legt de basis voor veerkracht en doorzettingsvermogen

De sleutel van succes achter doelen halen is niet wat je doet als het lukt, maar wat je doet op het moment als het niet lukt.

Op het moment dat je kind een doel stelt, gaat je kind hiervoor dingen moeten leren die het nog niet kan. Zodra je kind aan iets nieuws begint, gaat het vaker niet dan wel lukken. Voor iedere keer dat het niet lukt, moet je kind leren het opnieuw te proberen, eventueel met een andere aanpak. Door met je kind doelen te stellen leer je automatisch ook omgaan met teleurstellingen en tegenslagen. Dit legt de basis voor ontwikkeling van veerkracht en doorzettingsvermogen voor het behalen van doelen nu en in de toekomst.

I’ve missed more than 9,000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times I’ve been trusted to take the game-winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

-Michael Jordan-

Dat wensen we ze allemaal toe…

Je kind de vaardigheid aanleren om doelen te stellen, helpt je kind dus enorm vooruit. Je leert je kind dat het zélf zijn leven vorm kan geven. Door meer impact te krijgen en gedrag aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden, ervaart je kind meer succeservaringen. Je geeft je kind alle ingrediënten in handen om uit te groeien tot een gelukkig, veerkrachtig en zelfzeker kind. En dat wensen we ze allemaal toe…

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ook leuk om te lezen

Schrijf je in voor inspiratie, tips en leuke oefeningen voor de ontwikkeling van je kind

Met de inschrijving ga je akkoord met ons privacybeleid

Klik om ons te volgen

Interessant
Zelfvertrouwen ontwikkelen met het Groeispel
Interessante Boeken
De waardering van www.littlewelp.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 23 reviews.
Deze website gebruikt cookies om jou ervaring te verbeteren